Guma Guar
Guma guar pozyskiwana jest z nasion rośliny o nazwie Cyamopsis Tetragonoloba. Występuje ona z zasady w Indiach i Pakistanie, ale spotykana jest też w Ameryce i Australii. Guma guar występuje pod symbolem E412, a głównym jej elementyem jest galaktomannan, który nie jest trawiony w organizmie, nie zostawia więc w nim kalorii, a wydalany jest razem z kałem. Ten brak kalorii powoduje, iż guma guar jest wykorzystywana w zróżnicowanych dietach. Substancja ma duże zastosowanie w przemyśle spożywczym, gdzie występuje jako emulgator, zagęszczacz i substancja stabilizująca. Do produktów spożywczych gumę guar dodaje się w głównej mierze w celu żelowania, stabilizowania, emulgowania i zagęszczania substancji.Używa się jej przeważnie w stężeniu 1 g gumy guar na 100 g artykułu.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane ponadto sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
fotografie artykułu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak ponadto mogą być danymi literaturowymi.