Kawa ziarnista Single Origin „DR Congo Kivu", 1 kgZiarna kawy typu Bourbon znamionujące się słodkim aromatem marcepanu i suszonych daktyli, słodkością i lekką kwasowością owoców i długim i błogim posmakiem ciemnej czekolady.Region jeziora Kivu w Demokratycznej Republice Konga słynie nie tylko z niezwykłego atrakcyjna, lecz także z urodzajnych gleb, tropikalnych upałów i dużej wilgotności.
Plantacje kawy zlokalizowane są w pobliżu solidnego wulkanu Nyirangang, który jest otoczony żyznymi glebami, perfekcyjnymi do uprawy kawy. W ostatniej dekadzie XX wieku dużo upraw kawy zostało niemal w całości zniszczonych z powodu powtarzających się erupcji wulkanów i brutalnej wojny domowej.
obecnie rolnicy odbudowują swoje plantacje, powodując radość jednocześnie okolicznym mieszkańcom, jak i miłośnikom kawy – pierwsi z nich mają zapewnione miejsce pracy, a drudzy znów mogą cieszyć się nadzwyczajnym smakiem wybornej kawy.KRAJ: KongoREGION: KivuFARMA: niewielkie gospodarstwaWYSOKOŚĆ: 1500 mODMIANA: BourbonOBRÓBKA: WashedPALENIE: ciemnePALETA SMAKÓW: marcepan, suszone daktyle, ciemna czekoladaKawa ziarnista Charles Liegeois „Magnifico", 1 kg"Magnifico" to jeden z bestsellerów Charlesa Liégeois.
Dominują w niej nuty ciemnej czekolady, drewna i opiekanego zboża. Aromat jest silny, a sama kawa naturalnie słodka. Po wypiciu ostatniego łyku na podniebieniu pozostaje długotrwały posmak czekolady. Bez dwóch zdań przypadnie do gustu tym, którzy preferują klasyczny smak kawy.Mieszanka ta stanowi doskonałe połączenie kaw pochodzących z różnorodnych regionów - Brazylii, Sumatry i Gwatemali - a kluczowe nuty smakowe są efektem zastosowania kolumbijskiej odmiany.W Kolumbii kawa uprawiana jest na istotnie pokaźnych wysokościach - miejsca uprawy kawy znajdują się na wysokości ponad 1200 metrów nad poziomem morza.
wyśmienite warunki klimatyczne nadają kolumbijskim odmianom kawy złożoność i zasobność.komponenty: palone ziarna kawy.Warunki przechowywania: przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.