Chleb upieczony z mąki orkiszowej jest stanowczo smaczny i pachnący, a co ważne, nie kruszy się. Orkisz mieści więcej aniżeli pozostałe mąki NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Orkisz to stara odmiana pszenicy, uznana z uwagi na walory zdrowotne. Przez długi okres czasu była zapomniana, a aktualnie jest odkrywana na nowo. Orkisz znany był już w czasach starożytnych. Był posiłkiem gladiatorów i uczestników igrzysk. Dawał siłę, skuteczność fizyczną, a, zdaniem niektórych, choćby inteligencję.
Ziarno orkiszu jest uważane za nad wyraz zdrowe. Wzmacnia wytrzymałość, usuwa toksyny i wspomaga przepływ krwi. Pomaga w stanach zapalnych i przy alergii. Ma działanie rozgrzewające i poprawia pracę systemu nerwowego. Obecnie mąka orkiszowa na nowo wraca do naszych kuchni. Aktualnie ma użycie w wypieku chleba, ciast, ciasteczek, wyrobie domowego makaronu, ciasta na pierogi czy ciasta na naleśniki.
Skład: mąka orkiszowa typ 1850
Wartość odżywcza artykułu w 100g:
Wartość energetyczna - 1297 kJ/306 kcal
Tłuszcz - 1,3g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5g
Węglowodany - 57g
w tym cukry - 3,1g
Błonnik - 8,2g
Białko - 12,6g
Sól - 0,015g