może być nazywany na dodatek olejem z lnianki czy olejem z rydzyka, to tłuszcz roślinny wytłoczony z lnicznika siewnego. Roślina ta ma mnóstwo nazw potocznych: lnianka, ryżyk, rydzyk, judra, rydz.
Olej z lnianki jest poprawnie znany w naszym kraju – jeszcze kilkadziesiąt lat temu święcił triumfy na polskich wsiach, żeby później ustąpić miejsca innym modnym olejom. W ostatnich latach znów wraca do łask – swoją popularność może zawdzięczać bardzo niebanalnemu smakowi, który przyrównywany jest do smaku musztardowego, cebulowego.
Olej rydzowy – wygląd, zapach i smakOlej rydzowy bywa rudy,na ogół jest złotawy. Odcień oleju rydzowego wynika z kilku czynników, pomiędzy innymi od odmiany lnianki i warunków glebowych. Olej z lnianki ma nad wyraz ciekawy smak i zapach – przyrównywany jest do smaku cebulowego, musztardowego. Bez wątpienia jest olejem wyrazistym, standardowym – będzie znakomitym uzupełnieniem wielu potraw przygotowywanych na zimno. Uwaga! Olej rydzowy tłoczony na zimno stosujemy wyłącznie na zimno – nie podgrzewamy go, nie smażymy na nim. Podgrzany straci swoje cenne atrybuty.
Skład oleju rydzowego