Olej kokosowy producenta Laboratorium BIOOIL® jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym tradycyjną metodą na zimno i nieoczyszczonym. Dzięki temu charakterystyczny dla kokosa perfekcyjny smak i aromat oraz zachowuje występujące w nim naturalnie witaminy i minerały. Olej kokosowy w około 90% składa się z tłuszczów nasyconych. Występuje w postaci stałej lub płynnej – do temp. Około 26 stopni Celsjusza pozostaje w formie stałej, natomiast po osiągnięciu tej temperatury przechodzi w formę płynną, zachowując wszystkie swoje właściwości.
Olej kokosowy spełni oczekiwania zarówno w kulinariach, jak i w domowej kosmetyce.
Ze względu na konsystencję jest świetny do smarowania pieczywa. Z powodzeniem zastąpi w pieczeniu ciast i ciasteczek masło bądź margarynę. Można przyjąć, iż ok. 250 g kostkę masła czy margaryny można zastąpić 150 g oleju kokosowego. Jest wytrzymały na wysokie temperatury i w przeciwieństwie do innych tłoczonych na zimno olejów jest doskonały do smażenia – nie pali się i jest szczególnie stabilny.
znakomicie zastępuje masło – może być bazą tak zwanej bulletproof coffe czyli tzw. „kuloodpornej kawy", która wypita o poranku zapewni energię na kilka pierwszych godzin dnia. Fakt, to unikalny napój, lecz skoro działa, to warto spróbować:).
Olej kokosowy tłoczony na zimno szerokie cechy nawilżające i jest powszechnie użytkowany w kosmetyce. Użytkowany zewnętrznie, będzie idealny w postaci maseczek, szamponów i odżywek do włosów, oliwek do ciała, a także maści.
Jest perfekcyjnym naturalnym balsamem, który ukoi naszą skórę. Nie powoduje reakcji alergicznej, jest łagodny i bezpieczny. Nadzwyczajnie odżywia, nawilża i regeneruje. Na jego bazie można również przygotować peeling. Wystarczy zjednoczyć olej kokosowy, z fusami zaparzonej kawy, cukrem i cynamonem i złuszczający peeling gotowy!
składniki: Olej kokosowy tłoczony na zimno 100%.
Przechowywać w nienasłonecznionym miejscu.