unikatowa kompilacja produkowana ze świeżych ziół oraz dodatku intensywnego anyżu, a także prowansalskiego kopru. Wszystkie składniki na likier Ricard Plantes Fraiches są skrupulatnie pozyskiwane od lokalnych producentów z płaskowyżu Valensole, w Alpach Górnej Prowansji. Zbierane z zalanych słońcem pól i destylowane jeszcze tego samego dnia, oferują oryginalne walory aromatów i smaków.
Plantes Fraiches ma jasną, niemal białą barwę z zielonymi, roślinnymi refleksami. W smaku przywodzi na myśl nuty werbeny, mięty i głównie zielonego anyżu. Na podniebieniu wyczuwalne bogate niuanse lukrecji. Najnowsza formuła jest finalnie nieco mniej słodka od podstawowej wersji likieru firmy.
napój wytwarzany z myślą o osobach, które cenią subtelniejsze ziołowe likiery, z delikatnie wytrawnym finiszem.
23-letni Paul Ricard, student Akademii Sztuk spektakularnych (Beaux-Arts), w 1932 roku stworzył popularny przepis na Pastis de Marseille. Wcześniej, poprzez ponad rok eksperymentował z wieloma formułami, w celu osiągnięcia znakomitego smaku, w którym anyż zajmowałby unikatowe miejsce. Od tej pory w każdym wydaniu marki Ricard można odnaleźć ślad tej śródziemnomorskiej rośliny.