Mieszanka wenezuelskich destylatów nadzwyczajnej jakości, które poddaje są procesowi starzenia przez okres do 5 lat w dębowych selektywnie wybieranych beczkach. Santa Teresa Gran Reserva to robiąca wrażenie interpretacja klasycznego,,Ron de Venezuela" - gładkiego i lekkiego napoju pełnego charakteru.
cechuje się nutami spalonego dębu, wanilii, marakui, mandarynki, a także aromatycznej kawy. Na podniebieniu pozostawia bogate niuanse orzecha, karmelu i kremu chantilly. Gwarantuje także długookresowy, niezapomniany finisz.
polecany do serwowania w koktajlach z sokami owocowymi lub jako słynnego Cuba Libre - przygotowywanego w długim kieliszku z Coca Colą albo Pepsi, odrobiną limonki i kilkoma kroplami Bitter Angostura do smaku.
firma Santa Teresa została założona w 1796 roku w sercu górzystej doliny Aragua. Hacienda przetrwała wojny, rewolucje, najazdy oraz wpływy dyktatorów. Niezmiennie uprawiano tam trzcinę cukrową, a od 1830 roku zaczęto generować rum, który z roku na rok stawał się coraz ulepszony. To producent, która zwykła sama o sobie mówić - z miłości do rzemiosła przetrwa wszystko, niezależnie od aktualnie panującej sytuacji.