Rum, który został wydany w celu upamiętnienia 200 lat istnienia firmy. Jej siedziba została wzniesiona w 1796 roku. Obecnie czwarte pokolenie producentów, w tym Alberto Vollmer Herrera - przedstawiciel czwartego pokolenia rodziny od lat zajmującej się wytwarzaniem rumów, postanowił opracować trunek, który godnie podsumuje dziesięciolecia doskonalenia się i osiągnięcia mistrzostwa w destylacji.
Santa Teresa 1976 jest odważnym i gustownym rumem, który powstał z kompilacji mieszanek, gdzie najstarsze dojrzewały około 35 lat. Wydanie to leżakuje początkowo w dębowych beczkach po bourbonie, a następnie przeprowadzana jest na nim rzemieślnicza metoda Solera, co skutkuje jednostajnym, gładkim i lekko wytrawnym profilem. Napój znamionuje się bursztynową barwą z bogatymi, czerwonymi refleksami. Otwiera się owocowym bukietem z nutami drewna, na podniebieniu proponując smak orzechów, skóry, wanilii, cynamonu, gorzkiej czekolady, suszonych śliwek, miodu, a także pieprzu.
Rum zapakowany w dekoratywną tubę, wspaniale nadaje się na wytworny upominek w korzystnym guście.
marka Santa Teresa została założona w 1796 roku w sercu górzystej doliny Aragua. Hacienda przetrwała wojny, rewolucje, najazdy i wpływy dyktatorów. Niezmiennie uprawiano tam trzcinę cukrową, a od 1830 roku zaczęto kreować rum, który z roku na rok stawał się coraz lepszy. To firma, która zwykła sama o sobie mówić - z miłości do rzemiosła przetrwa wszystko, niezależnie od obecnie panującej sytuacji.