Claro jest mieszanką dokładnie wyselekcjonowanych destylatów ultra premium, dojrzewających w białym amerykańskim dębie przeciętny okres trzech lat. Cechuje się delikatną, jasnozłotą barwą. Aromat przywodzi na myśl subtelne nuty trzciny cukrowej, letnich owoców - typowo soczystych jabłek, bananów, a także ananasa, z nieśmiałymi akcentami drzewnymi. W smaku intensywnie waniliowy z nutami jabłka, a także drewna. Doszlifowane długim i lekkim finiszem.
Poleca się serwować go w koktajlach z dodatkiem soku z żurawiny czy ananasa. Idealnie sprawdza się także jako dodatek do popularnej Daiquiri.
firma Santa Teresa została założona w 1796 roku w sercu górzystej doliny Aragua. Hacienda przetrwała wojny, rewolucje, najazdy oraz wpływy dyktatorów. Niezmiennie uprawiano tam trzcinę cukrową, a od 1830 roku zaczęto kreować rum, który z roku na rok stawał się coraz ulepszony. To producent, która zwykła sama o sobie mówić - z miłości do rzemiosła przetrwa wszystko, niezależnie od obecnie panującej sytuacji.