Wybitnie dojrzały rum z najstarszej zarejestrowanej gorzelni, która po przeszło 300 latach działalności wciąż pozostaje czynna. Mount Gay - pierwotnie Mount Gilboa - powstała w 1703 roku i specjalizuje się w ciężkich rumach z melasy. Na wyposażeniu gorzelni znajdują się jednocześnie miedziane alembiki, jak i kolumny destylacyjne. Do odfiltrowania wody używa się warstwy korali pochodzenia ekologicznego.
Mount Gay XO to mieszanka destylatów dojrzewających od 8 do 15 lat. Kolor: herbaciany z czerwonymi refleksami. Zapach: wyraziście owocowy; dominują rodzynki, śliwki i śliwki suszone, porzeczki, banany i owoce tropikalne. Rozpoznamy jeszcze daktyle, morele, figi, żurawinę, a w tle nuty estrowe. Czuć wreszcie nuty drzewne, skórzane i korzenne, powstające w toku maturacji. Smak: nad wyraz błogi, gładki i odważny mimo nieco podwyższonej zawartości alkoholu (43%), zyskuje jeszcze po dodaniu kropli wody. Przejrzałe owoce, zwłaszcza morele, guawa, ananas; syrop gruszkowy i syrop klonowy, dębina, wanilia i skórka gorzkiej pomarańczy. W tle majaczące nuty sherry. Finisz: majestatyczny, rozgrzewający, korzenny z gładką dębiną i słodkimi akcentami rodzynek.
Mount Gay XO znamionuje się z zasady obłędnym aromatem i fenomenalną harmonią. Dzieło Allena Smitha, mistrza gorzelniczego z ponad 20-letnim doświadczeniem, to jeden z udoskonalonych trunków w swej klasie przystępnych na rynku.
Serwować bez dodatków, z odrobiną wody albo na kostkach lodu.