Znany holenderski nadzwyczajnych wódek proponuje tym razem klasyczny typ ginu, znany jako jenever. Nie ma w tym nic nietypowego, ponieważ Ketel One powstał właśnie jako destylarnia ginów, a dopiero później zaczął produkować wódkę.
Jenever cechuje się bardzo gęstą konsystencją. Powstaje z melasy, a także dodatku owoców jałowca pospolitego. To gin, który stosowany był w Holandii oraz Flandrii (historyczno-geograficznej części Belgii, Francji i Holandii) już w XVI wieku. Ketel 1 Jenever opiera się ponadto na destylacie zbożowym, a wytworzony jest w gorzelni Nolet. Uwydatnia się intensywnymi nutami jałowca, cytrusów i ziół. Finisz ma niedługi, lecz zapamiętywalny.
Poleca się serwować go w drinkach, nad wyraz poprawnie smakuje w połączeniu z wodą sodową.
Ketel One to 325 lat doświadczenia i profesjonalnej wiedzy na temat destylacji. Producent eksponuje się niebywałą jakością, a równocześnie świeżym podejściem do produkcji trunków. Holenderska producent niezmiennie olśniewa swoich konsumentów i zdobywa coraz pokaźniejszą popularność na całym świecie.