produkowany w najstarszej w Holandii gorzelni Notlet w Schiedams, napój jest oparte z reguły na recepturze ze zboża, jagód jałowca, przypraw i drewna. Dojrzewa w beczkach uszlachetnionych ziołami.
Jenever to wariant ginu, który charakteryzuje się niezwykle gęstą konsystencją. To wydanie Ketel 1 wyróżnia się bursztynową, świetlistą barwą. Otwiera się głębokim aromatem z nutami słodu jałowca, siemienia lnianego, cynamonu, gałki muszkatołowej, wanilii, białego pieprzu, a także z dymnymi akcentami. Na podniebieniu zachwyca złożonością waniliowego masła, ostrego czarnego pieprzu, akcentami drzewnymi, nutką anyżu, a także
wiciokrzewu. Finisz intensywny, z dominującymi uderzeniami pieprznej wanilii i dębowego dymu.
Znany holenderski nieprzeciętnych wódek oferuje tym razem konwencjonalny rodzaj ginu, znany jako jenever. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ Ketel One powstał właśnie jako destylarnia ginów, a dopiero później zaczął produkować wódkę. Firma to 325 lat doświadczenia i profesjonalnej wiedzy na temat destylacji. Firma eksponuje się niebywałą jakością, a równocześnie świeżym podejściem do produkcji trunków. Holenderska firma niezmiennie olśniewa swych konsumentów i zdobywa coraz obszerniejszą popularność na całym świecie.