wytworzony w najstarszej w Holandii gorzelni Notlet w Schiedams, trunek opiera się głównie na recepturze ze zboża, jagód jałowca, przypraw, a także drewna. Dojrzewa w beczkach uszlachetnionych ziołami.
Jenever to rodzaj ginu, który charakteryzuje się nad wyraz gęstą konsystencją. To wydanie Ketel 1 akcentuje się bursztynową, świetlistą barwą. Otwiera się głębokim aromatem z nutami słodu jałowca, siemienia lnianego, cynamonu, gałki muszkatołowej, wanilii, białego pieprzu oraz z dymnymi akcentami. Na podniebieniu zniewala złożonością waniliowego masła, ostrego czarnego pieprzu, akcentami drzewnymi, nutką anyżu i wiciokrzewu. Finisz intensywny, z dominującymi uderzeniami pieprznej wanilii i dębowego dymu.
Znany holenderski wyśmienitych wódek proponuje tym razem tradycyjny wariant ginu, znany jako jenever. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ Ketel One powstał właśnie jako destylarnia ginów, a dopiero później zaczął produkować wódkę. Firma to 325 lat doświadczenia i fachowej wiedzy na temat destylacji. Firma podkreśla się niebywałą jakością, a równocześnie świeżym podejściem do produkcji trunków. Holenderska producent niezmiennie oszałamia swoich konsumentów i zdobywa coraz pokaźniejszą popularność na całym świecie.
Gin dostępny także w wersji litrowej: https://smaczajama.pl/pl/p/Gin-Ketel-1-Matuur-Jenever-38%2C4-1l/10510