interesującą propozycją od znanego z wyśmienitych Calvadosów Château du Breuil jest brandy Vieille Prune – jedyna pozycja w portfolio wytwórcy, która nie gromadzi jabłek. Trunek destylowany jest poza posiadłością ze względu na ograniczenia prawne. Powstaje z trzech odmian śliwek rosnących w Alzacji, gotowy zaś destylat dociera do Château du Breuil, a następnie umieszczany jest na 6 lat w dębowych beczkach pod czujnym okiem piwniczego. Po osiągnięciu dojrzałości destylatu piwniczy przystępuje do mieszania, dzięki czemu finalny artykuł nabiera niesamowitego, bursztynowego koloru. W wyniku czego napój oferuje słodki, owocowy aromat z nutami kremu migdałowego, jego smak jest natomiast głęboki i orzeźwiający, solidnie śliwkowy z aromatami świeżych migdałów, przesycony taninami dębu.
To obowiązkowa pozycja nie tylko dla fanów owocowych alkoholi, ponieważ Vieille Prune idealnie wspomaga trawienie i może być wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych.
Château du Breuil to genialna destylarnia w samym sercu Normandii, specjalizująca się w produkcji znanych na całym świecie calvadosów. Tradycja tego miejsca sięga przełomu XVI i XVII wieku, kiedy to powstał zamek przekształcony w 1954 roku w znaną współcześnie destylarnię.