nieszablonowe wydanie kultowego już ginu, inspirowane egzotycznymi ziołami ze Wschodu. Bombay Sapphire jest marką, która od 1987 roku dzierży tytuł pioniera w sektorze trunków na bazie jałowca. W ciągu ostatnich dwudziestu lat liczba entuzjastów tej marki jeszcze bardziej wzrosła, powiększając się nie tylko na pozostałe kraje europejskie, lecz i na cały świat.
Stało się motywacją dla firmy, aby w swoim portfolio umieścić smaki tożsame z rozmaitymi krajami i kulturami. Wydanie Bombay East Sapphire powstało poprzez urozmaicenie tradycyjnego profilu ginu trawą cytrynową z Tajlandii, a także czarnym pieprzem z Wietnamu. Komponenty te wzmocniły aromat , a także zintensyfikowały jego smak. Wibrująca nuta jałowca jeszcze bardziej wybija się na pierwszy plan, dzięki czemu jest to gin oferujący zwielokrotnioną przyjemność degustacji.
To wydanie wyśmienicie pasuje do modnego połączenia gin & tonic. Sztab czołowych szefów kuchni oraz barmanów współpracował na etapie produkcji ginu, aby sprawdzał się on w każdej recepturze.
Historia marki rozpoczyna się od młyna Laverstoke, zbudowanego w XI wieku, w angielskim hrabstwie znanym aktualnie jako Hampshire. Budynek wraz z ziemią należał do Wilhelma I Zdobywcy, a podobizna królowej na etykiecie to pamiątka po zaangażowaniu monarszej rodziny w działalność Laverstoke. Królowa Elżbieta czterokrotnie odwiedzała to miejsce, ostatnio w 1962 roku. W XVIII wieku gorzelnik Thomas Dakin stał się posiadaczem tych ziem. Jego następcy kontynuowali i wciąż kontynuują klasyczne rozdzielanie egzotycznych roślin botanicznych z naturalnym spirytusem zbożowym. Proces znany jako Vapor Infusion pozwala wydobyć nieszablonowy smak tych roślin i finalnie osiągnąć specyficzny efekt.