Po sporym sukcesie Bombay Bramble Blackberry & Raspberry producent zdecydowała się na kolejną, specjalną propozycję ginu w swoim pełnym smaku i wyjątkowych wrażeń portfolio. Sapphire Sunset jest drugim trunkiem, który został wyprodukowany w ramach linii Special Editions, tuż po wprowadzonym na rynek w 2019 roku Bombay Sapphire English Estate.
natchniony miłym ciepłem i pomarańczowym blaskiem zachodzącego słońca jest genialną propozycją na lato i upalne, jesienne bądź wiosenne popołudnia.
Sapphire Sunset powstaje ze dokładnie skomponowanej mieszanki jagód jałowca, kurkumy, indyjskiego, białego kardamonu, hiszpańskich mandarynek, nasion kolendry, korzeniu lukrecji, migdałów, skórki cytrynowej, kory kasji, korzenia irysa, korzenia arcydzięgla oraz aframonu madagarskiego. Wynikiem jest nad wyraz orzeźwiający napój, z intensywnym aromatem oraz rozgrzewającym, pysznym wrażeniem na podniebieniu.
Najlepiej serwować go w konwencjonalnym G&T, wyśmienicie smakuje także z piwem imbirowym, świeżym imbirem oraz wyciśniętą limonką.
Historia producenta zaczyna się od młyna Laverstoke, zbudowanego w XI wieku, w angielskim hrabstwie znanym obecnie jako Hampshire. Budynek wraz z ziemią należał do Wilhelma I Zdobywcy, a podobizna królowej na etykiecie to pamiątka po zaangażowaniu monarszej rodziny w działalność Laverstoke. Królowa Elżbieta czterokrotnie odwiedzała to miejsce, ostatnio w 1962 roku. W XVIII wieku gorzelnik Thomas Dakin stał się posiadaczem tych ziem. Jego następcy kontynuowali i wciąż kontynuują konwencjonalne rozdzielanie egzotycznych roślin botanicznych z naturalnym spirytusem zbożowym. Cykl znany jako Vapor Infusion pozwala wydobyć wyjątkowy smak tych roślin i finalnie osiągnąć specyficzny efekt.