Następca oryginalnego Veuve Clicquot Rich Brut, który podobnie jak pierwowzór został wykonany do degustowania na kostkach lodu, w solidnie schłodzonej formie. Innowacyjna koncepcja delektowania się szampanami w tej wersji wspaniale sprawdza się, kiedy trunek ma w sobie odpowiednią ilość słodyczy. Tak właśnie jest w przypadku Veuve Clicquot Rich Rose, który proponuje delikatny, a zarazem soczysty profil, wypełniony nieznacznymi bąbelkami.
Szampan gromadzi 60 gram cukru na litr, czym kwalifikuje się do kategorii ,,doux". Jego delikatna, różana kolor wskazuje na 12%-ową zawartość czerwonego wina. Trunek powstał ze szczepów: Pinot Noir 45%, Pinot Meunier 40% oraz Chardonnay 15%. Rich Rose olśniewa lekkimi nutami egzotycznych owoców, które znakomicie będą komponować się z kawałkami imbiru, ananasa czy limonki. Marka poleca serwowanie szampana choćby z dodatkiem herbaty Earl Grey, i oczywiście - z dużą ilością kostek lodu.
Motto marki brzmi: jest tylko jedna jakość - najwyższa. Veuve Cilicquot Ponsardin, założona w Reims w 1772 roku, od wieków hołduje tej zasadzie przy produkcji swoich nieprzeciętnych szampanów. Kompozycję win Veuve Clicquot wlewa się do butelek i dodaje niewielką liczba drożdży oraz cukru. Po zakorkowaniu początkuje się cykl powtórnej fermentacji, w wyniku którego kreujeją się standardowe pęcherzyki powietrza (bąbelki). Po minimum sześcioletnim okresie dojrzewania w piwnicach, kiedy w wyniku wielokrotnych degustacji dany rocznik Veuve Clicquot jest szanowany za gotowy do opuszczenia piwnic, partia butelek zostaje przygotowana do sprzedaży.