nieprzemijalny wermut Gancia Extra Dry, który od dziesięcioleci wychodzi spod rąk włoskich winiarzy - pełnych pasji i doświadczenia, przygotowujących go dla smakoszy z całego świata. Trunek powstaje z unikalnej kompilacji alpejskich, rzadkich i egzotycznych ziół, które nasyca się alkoholem oraz specjalnie przygotowaną bazą winną, której skrupulatna formuła do dzisiaj pozostaje tajemnicą.
cykl produkcyjny tego wydania podzielony jest na trzy kroki. Początkowo wybrane delikatne, białe i młode wino służy do macerowania ziół i przypraw. Finalnie mieszankę tę wzbogaca się o pozostałe elementy - w tym wzmacniane wino, cukier i ekstrakty, które w całości zostają przefiltrowane przed rafinowaniem w zbiorniku.
Wermut ten eksponuje się klarowną barwą. Bukiet otwiera się specyficznymi dla tego rodzaju napoju nutami dojrzałych jagód i orzeźwiających cytrusów. Na podniebieniu wytrawny, odurzający smak, który prowadzi do trwałego finiszu.
Wydanie to najlepiej stosować jako znakomitą bazę klasycznych koktajli. Nadzwyczajnie smakuje także serwowany z lodem, cytryną, tonikiem, a także ginem.
Gancia jest włoską marką, która została założona w 1850 roku przez przedsiębiorcę z Turynu, Carlo Gancię. Wynalazcę i miłośnika wina wkrótce okrzyknięto ojcem włoskiego wina musującego, którego to produkcję rozpoczął, łącząc tradycyjne metody i wykorzystując swoje doświadczenie z okresu nauki w Szampanii. Region Piemontu nad wyraz zyskał dzięki jego działalności i mógł się jeszcze bardziej rozwinąć.