Wermut ze sławnej gorzelni Gancia, stworzony według klasycznych, wiekowych receptur. Powstaje z unikalnej kombinacji alpejskich, rzadkich i egzotycznych ziół, które nasyca się alkoholem i specjalnie przygotowaną bazą winną, której skrupulatna formuła do teraz pozostaje tajemnicą.
cykl produkcyjny tego wydania podzielony jest na trzy kroki. Początkowo wybrane delikatne i młode wino służy do macerowania ziół i przypraw. Finalnie mieszankę tę wzbogaca się o pozostałe komponenty - w tym wzmacniane wino, cukier i ekstrakty, które w całości zostają oczyszczane przed rafinowaniem w zbiorniku.
efektem jest wermut o miedziano-czerwonej barwie, którego intensywny bukiet proponuje bogate nuty ziół i przypraw z winnym, miłym tłem. Na podniebieniu słodki, karmelowy, przełamany niuansami goryczki. Gwarantuje trwały i aromatyczny finisz.
nieprzeciętnie nadaje się do mieszania w przeróżnych drinkach. Znakomita temperatura serwowania to 6-8°C.
Gancia jest włoską marką, która została założona w 1850 roku przez przedsiębiorcę z Turynu, Carlo Gancię. Wynalazcę i miłośnika wina wkrótce okrzyknięto ojcem włoskiego wina musującego, którego to produkcję rozpoczął, łącząc klasyczne metody i wykorzystując swoje doświadczenie z okresu nauki w Szampanii. Region Piemontu szczególnie zyskał dzięki jego działalności i mógł się jeszcze bardziej rozwinąć.