Porto rodzaju Ruby, które powstaje z kupażu szczepów: Touriga nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca, a także Tinto Cao. To słodkie wzmacniane wino zanim zostanie finalnie zabutelkowane, dojrzewa przez okres od 3 do 4 lat, nabywając optymalnych walorów smakowych.
znamionuje się głęboką, rubinową barwą z jasnymi, fioletowymi refleksami. Aromat uwalnia nuty dojrzałych wiśni i śliwek. Na podniebieniu energetyczne, soczyste, o wspaniale zbalansowanej kwasowości i długotrwałym finiszu.
Najlepiej komponuje się z deserem panna cotta z dodatkiem czerwonych owoców oraz ciastem orzechowym ze świeżymi figami. Adekwatna temperatura podawania to od 14 do 16°C.
Quinta da Boeira to owoc pracy Manuela da Rocha Romariza - emigranta, który przybył do Portugalii z Brazylii na początku XIX wieku. Doskonale znając swój rodzimy rynek, założył producenta eksportu porto w 1850 roku, używając do rozróżniania trunków dwóch rodzajów etykiet - Romariz, a także Boeira.
producenta te momentalnie zyskały , a także zdobyły zaufanie konsumentów. Za sprawą swojej wyjątkowej jakości zaczęto o nich głośno mówić także w Anglii oraz Francji. Niezmiennie zajmują wysoką pozycję w sektorze win porto, zachwycając bogatą historią, a także jeszcze ciekawszymi walorami smakowymi.