unikatowe wzmacniane wino, dojrzewane poprzez cztery dekady w celu uzyskania wyrazistego i złożonego profilu. Powstało z kupażu precyzyjnie przypasowanych szczepów: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca i Tinta Cão. Oferowane jest w eleganckim kartoniku, który uwydatnia także prezentowy charakter tego porto.
trunek eksponuje się brązowoczerwoną barwą z bursztynową aureolą przy powierzchni. Wyszukany aromat ujawnia nuty liści tytoniu i wysokiej jakości cygara. Na podniebieniu bardzo miękkie, o genialnej gęstości i krągłych wrażeniach. Niuanse suszonych oraz kandyzowanych owoców przeplatane są miodową słodyczą. Długi, aksamitny finisz potwierdza, iż jest to porto najwyższej klasy.
Najlepiej serwować z daniami z udziałem suszonych owoców, deserami z czekoladą, a także karmelkami.
Quinta da Boeira to owoc pracy Manuela da Rocha Romariza - emigranta, który przybył do Portugalii z Brazylii na początku XIX wieku. Nieprzeciętnie znając swój rodzimy rynek, założył firmę eksportu porto w 1850 roku, używając do rozróżniania trunków dwóch rodzajów etykiet - Romariz i Boeira.
firmy te szybko zyskały i zdobyły zaufanie konsumentów. Za sprawą swojej wyjątkowej jakości zaczęto o nich głośno mówić także w Anglii, a także Francji. Niezmiennie zajmują wysoką pozycję w sektorze win porto, zachwycając bogatą historią oraz jeszcze ciekawszymi walorami smakowymi.