oryginalny, biały rum, który stworzony jest ze świeżo tłoczonego soku z trzciny cukrowej, zamiast klasycznie wykorzystywanej melasy. Wulkaniczne terroir oraz tropikalny klimat apelacji Klemensa na Martynice, nadają temu wydaniu egzotycznych i bogatych nut. Trunek przechodzi proces pojedynczej destylacji, po czym przeznacza się go do około 8-miesięcznego dojrzewania w kadziach ze stali nierdzewnej. Przed zabutelkowaniem jest rozcieńczany kroplami wody źródlanej.
Clement Agricole Blanc Premiere Canne znamionuje się przezroczystą barwą. Aromat uwalnia nuty ziarna kakaowego, słodko-gorzkiej czekolady, czarnej herbaty oraz nierafinowanego cukru. Na podniebieniu niuanse świeżo skoszonej trawy łączą się z tonami słodkiej fasoli oraz pysznego karmelu. Finisz satysfakcjonujący, cechuje się subtelnymi akcentami cukru.
To wytworny i zarazem nad wyraz przystępny rum. Najlepiej serwować go z cytrusami, a także słodzikiem.
Rum Clément powstaje w domaine de l'Acajou - posiadłości obejmującej 160 hektarów i dysponującej własną gorzelnią. Posiadłość kupił w 1887 roku Homère Clément, francuski przedsiębiorca, który marzył o produkcji tego napoju. Marzenie to nie tylko udało mu się spełnić - wybudowany poprzez Homère'a pałacyk, znany jako Habitation Clément, ekspresowo stał się najprawdziwszą mekką rhum agricole. Jest nią jeszcze w czasach współczesnych, odwiedzany rokrocznie poprzez ok. 160 tys. Turystów.