producent Clement od 1887 r. Produkuje na Marytnice rumy- Domaine de l’Acajou była pierwszą plantacją trzciny cukrowej, którą zakupili na wyspie bracia Clement. Poprzez dziesiątki lat nie uległy zmianie wprowadzone wówczas techniki produkcji- i tak rum agricole nadal produkowany jest wyłącznie ze świeżego soku z trzciny cukrowej.
Destylacja zachodzi w niewielkich miedzianych alembikach (colonne creole). Elementy rumu dojrzewają poprzez okres od 3 do 10 lat w beczkach po burbonie.
Aromaty jakie oferuje rum Clement Colonne Creole to zwykle orzechy- o jasnym miąższu, bogatym w tłuszcze, takie jak makadamia i orzeszki ziemne. Wyczuwalne są ponadto nuty drzewne, nieco warzywne, zielone, spowite aromatem trzciny cukrowej i szczyptą pieprzu. Podczas starzenia rum nabiera gładkości ale I mocnojszej struktury, pojawiają się nuty korzenne w profilu zapachowym. Na podniebieniu wyczuwalne jest różnorodność smaków- świeże owoce takie jak jabłka, gruszki; owoce suszone- głównie morele. Kolejne akcenty są bardziej słodowe, delikatne, pojawiają się także przypominające mezcal nuty dymne, botaniczne. Finisz delikatesowy, bardziej przypominający finisz whisky- lekko dymny, gładki, nieco rustykalny.