Oryginalny gin o smaku mango i limonki - dzieło Johnny'ego Neilla, dalekiego potomka Tomasa Dakina, który w 1761 roku założył słynną destylarnię Greenall. Zainspirowany rodzinnymi tradycjami gorzelniczymi, które najwyraźniej miał we krwi, a także dziedzictwem kulturowym swojej afrykańskiej żony, Neill stworzył kolekcję nowoczesnych ginów, skrojonych na miarę potrzeb XXI wieku. Kluczem były najczęściej afrykańskie rośliny, z których uwagę Neilla najistotniej przykuły owoce baobabu.
Tym razem inspiracją były smaki owoców Sri Lanki- połączenie konwencjonalnego brytyjskiego ginu z intensywną soczystością owocu limonki i mango. Oprócz kluczowego składnika bazę do produkcji ginu stanowią: jałowiec, nasiona kolendry, kora cynamonowa, korzeń irysa, korzeń angeliki, słodka pomarańcza, cytryna i lukrecja. W aromacie dominują cytrusy, mango i zioła; wyczuwalna jest dość wyraźnie pikantna, zadziorna nuta. Całość jest dobrze wyważona, mocna i nad wyraz żywa.
Gin Whitley Neill Mango& Lime rewelacyjnie smakuje w połączeniu z owocowymi syropami w drinku Tropical Island Cooler.