Oryginalny gin o smaku truskawki z dodatkiem pieprzu - dzieło Johnny'ego Neilla, dalekiego potomka Tomasa Dakina, który w 1761 roku założył znaną destylarnię Greenall. Zainspirowany rodzinnymi tradycjami gorzelniczymi, które najwyraźniej miał we krwi i dziedzictwem kulturowym swej afrykańskiej żony, Neill stworzył serię innowacyjnych ginów, skrojonych na miarę potrzeb XXI wieku. Kluczem były zwykle afrykańskie rośliny, z których uwagę Neilla najszczególniej przykuły owoce baobabu.
Tym razem inspiracją był smak soczystych owoców zbieranych na działce w angielskim Devon- połączenie tradycyjnego brytyjskiego ginu z intensywną słodyczą truskawki, którą eksponuje dodatek czarnego pieprzu, wytwarza harmonijną, szczególnie letnią kompilację. Oprócz kluczowego składnika bazę do produkcji ginu stanowią: jałowiec, nasiona kolendry, kora cynamonowa, korzeń irysa, korzeń angeliki, słodka pomarańcza, cytryna i lukrecja. W aromacie dominują truskawki i zioła; wyczuwalna jest dość wyraźnie pikantna, zadziorna nuta. Całość jest prawidłowo wyważona, potężna i bardzo żywa.
Gin Whitley Neill Strawberry& Black Pepper genialnie smakuje w połączeniu z tonikiem, świeżymi truskawkami i listkiem bazylii.