Jak używać?
Cynamon to przyprawa, która wzbogaca smak wielu słodkich deserów. Oprócz klasycznego dodatku do szarlotki i piernika można wykorzystać ją także do aromatyzowania wytrawnych potraw. Sprawdzi się do dań rybnych, mięsnych i zup. Nadzwyczajnie komponuje się z mlekiem i miodem, dlatego również warto dodać szczyptę cynamonu do herbaty lub kawy. Laski cynamonu pełnią też funkcję dekoratywną.
użycie w kuchni:
• Cynamon jest używany do przyprawiania potraw z ryżu, pieczonych jabłek i wina
• niepokaźne ilości cynamonu dodaje się do aromatyzowania ryb, mięs, gulaszu i baraniny oraz kompotów, deserów i ciast
• Cynamonem przyprawia się kompoty, soki owocowe i grzane wina
• Cynamon stosuje się w powszechnie w kuchni indyjskiej i chińskiej
rewelacyjnie sprawdza się w przypadku dań mięsnych i pikantnych. Jest perfekcyjnym dodatkiem do potraw na słodko np. Szarlotek, musów czy kremów.
Chyba nie ma nikogo, kto nie używałby cynamonu do kompotów z gruszek, deserów czekoladowych czy ciast. Wspaniale sprawdza się także jako dodatek do chleba korzennego i grzanek.
kraj pochodzenia: Indonezja / Wietnam