Chimichurri Co to jest Chimichurri? Zwyczajowo Argentyńskie chimichurri przygotowywane jest z posiekanej świeżej pietruszki, oregano, czosnku, oliwy z oliwek, octu i płatków czerwonej papryki. Jest to sos lub przyprawa, podobna do pesto, która jest niezwykle popularna w całej Ameryce Południowej. Chimichurri to nad wyraz zdrowy, kolorowy i aromatyczny dodatek do sałatek czy również grzanek.Nie ma jednego stosownego przepisu na chimichurri bazą jest jednak za każdym razem natka pietruszki,, a także oregano - dodajemy go zawsze stosunkowo mniej aniżeli natki do tego czosnek oraz grysowaną paprykę chili. Co to jest przyprawa Chimichurri? To wygodny sposób na przygotowanie sosu przypominającego chimichurri, gdy nie masz pod ręką świeżych ziół. Przyprawa Chimichurri, znana jest także jako sucha marynata. Mieści suszoną natkę pietruszki, oregano, czosnek i cebulę w proszku oraz inne zioła i przyprawy. By zrobić sos chimichurri, dodaj oliwę z oliwek, wodę, ocet i sok z cytryny lub limonki. Genialnie ona pasuje także do różnorakich mięs, nadając im cudowna lekkość,. Serwowana może być jednocześnie do warzyw czy sałatek. Do czego użyć chimichurri?
Sos chimichurri często podawany jest ze stekiem. Idealnie smakuje również z grillowanym kurczakiem, rybami i wieloma wegetariańskimi potrawami. Jednym z najistotniej popularnych sposobów jedzenia chimichurri jest stosowanie go jako dipu do tostowanego chrupiącego chleba lub sałatki warzywnej z makaronem. Perfekcyjnie komponuje się z majonezem a co za tym idzie nadaję się jako dodatek do jajek albo jako przyprawa do pasty jajecznej. Sos przygotowany z przyprawy chimichurri świetnie zastępuje musztardę w hot-dogach czy hamburgerach. Nadzwyczajnie nadaje się ponadto jako dodatek do kebabów, tacos czy pieczonych ziemniaków