Imbir znajduje stanowczo wielkie użycie w kuchniach całego świata, w głównej mierze w kuchni azjatyckiej. Wchodzi w skład curry. Imbir to jedna z w głównej mierze użytkowanych przypraw Azji. W kuchni imbir stosuje się w połączeniu z takimi ziołami jak liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Imbir dodaje się także to tzw. Grzańców z piwa i wina. Jest on w stanie nadzwyczajnie podkreślić smak równocześnie owoców morza, jak i tradycyjnych dań mięsnych (np. Indyka albo wieprzowiny). Warto ponadto wiedzieć, że imbir mielony wspaniale nadaje się do deserów. Herbatniki i ciasteczka z jego dodatkiem przybiorą specyficznego, lekko korzennego smaku. Ponadto, przyprawa ta nieprzeciętnie znajduje się w towarzystwie pieczonych jabłek z dodatkiem żurawiny. Na dodatek, stanowi znakomite połączenie z goździkami, pieprzem, a nawet cynamonem. W okresie jesiennym warto dodać imbir do dań przygotowanych z pełnej witamin dyni.
Oprócz kuchni oraz lecznictwa, imbir znajduje zastosowanie też w dziedzinie kosmetyki. Niniejsza przyprawa stanowi cenny składnik balsamów do ciała o działaniu ujędrniającym oraz anty-cellulitowym. Warto w dodatku wiedzieć, że korzeń imbiru jest częstym składnikiem wyszukanych perfum.