Lubczyk suszony możemy wykorzystać w naszej kuchni na niemało przeróżnych sposobów. Dorzucenie go do zup i sosów skutecznie wzmocni ich aromat. Bez przeszkód można dodawać go do domowego masła ziołowego z czosnkową nutą. Warto również wiedzieć, iż lubczyk nadzwyczajnie akcentuje smak pasztetów, past warzywnych, a także pulpetów (nawet tych wegańskich). Dodatkowo, warto dodać go do domowych nalewek, a nawet herbaty rozgrzewającej.
Roślina znalazła też zastosowanie we współczesnym przemyśle farmaceutycznym. Liście lubczyku odnajdziemy w składzie licznych suplementów diety, które posiadają na celu ulepszenie naszego samopoczucia w ciągu dnia. Nie bez znaczenia są również parametry pielęgnacyjne lubczyku. Zioło to możemy znaleźć w licznych produktach (w tym w szamponach i odżywkach), dzięki którym osiągalne staje się poprawienie kondycji naszych włosów. Dodatkowo, lubczyk jest częstym komponentyem perfum dedykowanych dla kobiet i mężczyzn.
użycie w kuchni:
• Lubczyk wyglądem, smakiem i zapachem przypomina selera. W kuchni jest użytkowany do wytwarzania lubianej przyprawy- maggi.
• Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu.
• Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek.
• Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.
• Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.
Lubczyk, już do wieków jest stosowany w najrozmaitszych dziedzinach życia. Używany jest najczęściej w kulinariach, ziołolecznictwie i kosmetyce.