Sposób spożywania kozieradki zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. W celu pobudzenia łaknienia, najlepiej spożywać ją przed posiłkiem. Kozieradka do picia (w postaci naparu) może być stosowana w przypadku problemów z układem oddechowym lub pokarmowym. Całe nasiona (2 łyżeczki) należy zalać gorącą wodą i odczekać 30 minut. „Bożą trawkę” możemy także z powodzeniem użyć w naszej kuchni jako przyprawę. Zmieloną kozieradką przyprawia się gotowane warzywa, twarogi i dipy jogurtowe. Można nią przyprawiać kotlety serowe, a także potrawy z jaj. Przed dodaniem do niektórych potraw warto namoczyć ją wcześniej w wodzie lub uprażyć na suchej patelni. To pozwoli wyeliminować standardowy posmak goryczki. Wodę, w której były moczone ziarna można zastosować do przyrządzenia interesującego napoju. Starczy zmieszać ją z miodem i gotowe. Kozieradka wzbogaci smak pikantnych zup, rosołu lub domowego chleba. Możemy dodać ją również do sera. Idealnie komponuje się z ziemniakami, potrawami z ryb i pomidorów. Niebanalnym pomysłem jest przygotowanie z dodatkiem kozieradki domowej musztardy. Potrzeba tylko octu jabłkowego, nasion gorczycy, szczypty cynamonu, czosnku i soli. Ten oryginalny smak bez wątpienia zniewoli wszystkich domowników.
Kozieradka jest ważnym komponentyem kuchni wegetariańskiej, ponieważ dodaje daniom z warzyw przyjemnego aromatu. Kozieradka jest komponentyem curry. Używa się jej w kuchni, w postaci nasion, zmielonych w moździerzu. Spotyka się ją najczęściej w kuchni hinduskiej, a także tajlandzkiej – to zioło wchodzi w skład wielu narodowych potraw i dodaje im wyrazistego, ostrego smaku.