Kurkuma nazywana jest także „ostryżem” i „szafranem indyjskim”.
Mielona kurkuma to wspaniały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Doskonale podkreśla także smak rosołu, potraw z drobiu, ryb, owoców morza i rozmaitego rodzaju marynat.
użycie w kuchni:
• Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.
• Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu.
• Co interesujące, kurkumą można „oszukiwać szafran” - zauważył to znany podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem przypomina szafran i aczkolwiek w smaku jest zupełnie inna, to jednak z powodzeniem można ją stosować, jako jego zamiennik.
W celu zwiększenia biodostępności kurkuminy z kurkumy poleca się dodawać ją do potraw w występowaniu pieprzu, ponieważ piperyna rozszerza jej biodostępność. Jednak można jeszcze śmiało dodawać ją do koktajli i smoothies uzyskując niesamowity kolor.barwa była intensywna, należy kurkumę albo curry lekko poddusić na niewielkiej ilości oleju kokosowego albo masła.