Kurkuma mielona 500g VIVIO
Mielona kurkuma to perfekcyjny dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Nadzwyczajnie akcentuje także smak rosołu, potraw z drobiu, ryb, owoców morza i różnorodnego typu marynat.
użycie w kuchni:
• Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.
• Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu.
• Co interesujące, kurkumą można „oszukiwać szafran” - zauważył to popularny podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem przypomina szafran i chociaż w smaku jest zupełnie inna, to jednak z powodzeniem można ją stosować, jako jego zamiennik.
W celu rozszerzenia biodostępności kurkuminy z kurkumy poleca się dodawać ją do potraw w występowaniu pieprzu, ponieważ piperyna powiększa jej biodostępność. Jednak można też śmiało dodawać ją do koktajli i smoothies uzyskując niesamowity kolor.odcień była intensywna, należy kurkumę albo curry lekko poddusić na niewiele znaczącej ilości oleju kokosowego lub masła.