Grecki czerwony szafran Krokos Kozanis jest uważany za króla przypraw. Jego perfekcyjna jakość sprawia, iż jest uważany za jeden z najkorzystniejszych na świecie.
Krokus (eksportowany na cały świat pod nazwą Krokos Kozanis) wyrasta z niepokaźnej krągłej cebulki, która sadzona pod koniec lata lub wczesną jesienią, wypuszcza znikome purpurowe kwiaty z trzema złotoczerwonymi znamionkami w każdym z nich. To właśnie te znamionka po wysuszeniu stają najdroższą przyprawą świata - szafranem. Do wytworzenia 1g przyprawy używa się ok. 150 kwiatów, które ze względu na swoją delikatność wymagają żmudnej, pracochłonnej i ręcznej obróbki.
Zaskoczy Cię niezliczona liczba możliwości wykorzystania szafranu. Przygotuj się na nowe kulinarne przygody. Zamocz kilka znamionek w szklance wody lub mleka, ale pamiętaj, iż szafran nie lubi wysokich temperatur i w gorącej wodzie nie odda swojej barwy i aromatu. Gotuj z czerwonym greckim szafranem pamiętając jednak, iż w przeciwieństwie do innych przypraw, nieznaczna szczypta jest ilością więcej, aniżeli wystarczającą do większości potraw. Szafran przystępny jest w postaci znamionek (nitek) i sproszkowany. Ta pierwsza postać jest bardziej poszukiwana, gdyż w tej formie dłużej zachowuje aromat i kolor. Użytkowany z umiarem, dobrej jakości szafran, daje potrawom bogaty złoty odcień i unikatowy aromat. Stosować go można do wielu potraw, począwszy od serów (twarogi czy parmezan), przez zupy, mięsa, ryby i drób, a na makaronach i ryżu kończąc.
składniki: Suszony szafran* / *certyfikowany produkt rolnictwa naturalnego. Rolnictwo UE
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Producent: Krokos Kozanis