Ten rodzaj pieprzu stanowi mieszaninę dostosowanych owoców zróżnicowanych rodzajów rośliny. Składają się na nią odmiany: czarna, biała, zielona i czerwona. Pieprz barwny jest dodawany do pikantnych potraw, którym nadaje standardowy smak i aromat.
Dodaje się go do steków i grillowanego kurczaka. Naciera się nim plastry łososia przed podaniem. Dekoruje się nim potrawy, w tym pasztety. Całe ziarenka pieprzu kolorowego dodaje się do bulionów, zalew i marynat.
Pieprz barwny może stanowić znakomitą alternatywę dla pieprzu czarnego. Stosuje się go do mięs, zup, sosów, dań jajecznych i warzyw i dań wegańskich. Nadaje potrawom ostrego i intensywnego smaku, jednocześnie wprowadzając nutkę świeżości.
Pieprz barwny cechuje się istotnie intensywnym i świeżym smakiem. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, iż przyprawy zachowują pełnie swojego aromatu jedynie jeśli są przechowywane w szczelnych opakowaniach i jak najmniej rozdrobnione. Przy zakupie warto zatem decydować się na pieprz w ziarnach i mielić go na bieżąco, bezpośrednio przed spożyciem.