Lubczyk suszony możemy wykorzystać w naszej kuchni na mnóstwo przeróżnych sposobów. Dorzucenie go do zup i sosów produktywnie wzmocni ich aromat. Bez przeszkód można dodawać go do domowego masła ziołowego z czosnkową nutą. Warto również wiedzieć, że lubczyk doskonale podkreśla smak pasztetów, past warzywnych, a także pulpetów (choćby tych wegańskich). Na dodatek, warto dodać go do domowych nalewek, a choćby herbaty rozgrzewającej.
Niniejsza roślina znalazła w dodatku użycie we współczesnym przemyśle farmaceutycznym. Liście lubczyku wynajdziemy w składzie licznych suplementów diety, które posiadają na celu ulepszenie naszego samopoczucia w ciągu dnia. Nie bez znaczenia są ponadto właściwości pielęgnacyjne lubczyku. Zioło to możemy znaleźć w licznych produktach (w tym w szamponach i odżywkach), dzięki którym realne staje się poprawienie kondycji naszych włosów. Na dodatek, lubczyk jest częstym elementyem perfum asygnowanych dla kobiet i mężczyzn.
wykorzystanie w kuchni:
• Lubczyk wyglądem, smakiem i zapachem przypomina selera. W kuchni jest stosowany do wytwarzania modnej przyprawy- maggi.
• Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu.
• Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek.
• Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.
• Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.
Lubczyk, już do wieków jest użytkowany w najrozmaitszych dziedzinach życia. Stosowany jest z reguły w kulinariach, ziołolecznictwie i kosmetyce.