wykorzystanie curry mielonego w codziennej kuchni
Ze względu na nieszablonowy smak i zawartość aromatycznych ziół, niniejszą przyprawę możemy zastosować w naszej kuchni na niemało różnorodnych sposobów.
- Po pierwsze: warto dodawać ją do domowych past kanapkowych, przygotowanych na bazie pieczonych warzyw albo nasion roślin strączkowych;
- Po drugie: curry stanowi podstawę sosów do licznych kasz i makaronów;
- Po trzecie: przyprawa ta wyśmienicie komponuje się jednocześnie ze smakiem mięsa drobiowego, z rybami, jak i wieprzowiną. Dlatego też, warto dodać ją do aromatycznego gulaszu;
- Po czwarte: curry nadzwyczajnie stanie na wysokości zadania podczas wypieku domowych bułeczek, a nawet przygotowywania orientalnej pizzy.
- Po piąte: Curry może być stosowane w kuchni, jako barwnik, stanowczo do gotowania ryżu, któremu oprócz żółtawego koloru nadaje standardowy smak. Kolor żółta lub czerwona warunkowana jest w zależności od doboru części.
skład: kurkuma, chili, kozieradka, gorczyca, kolendra, kmin rzymski, sól