Oregano górskie, charakteryzuje się dość pikantnym smakiem, akcentuje się spośród innych odmian efektownym i solidnym aromatem i leczniczymi właściwościami. Stanowi podstawową przyprawę w kuchni śródziemnomorskiej. Używane jest niemal do wszystkich dań greckich jako przyprawa. Nazwa oregano pochodzi od greckich słów oros (góra) i ganos (radość, połysk), co oznacza "radość góry". Zastosowane zostało po raz pierwszy przez starożytnych Greków, którzy wierzyli, iż to bogini Afrodyta stworzyła tak słodki i pikantny zapach jako symbol szczęścia. Oregano jest rośliną aromatyczną, miododajną, a głównie jest rewelacyjną przyprawą – podstawową w kuchni greckiej! Odmiana Hirtum – dzikie górskie oregano - rośnie naturalnie w Grecji. Ma wyjątkowy smak i potężny aromat, ponieważ gromadzi dużą ilość olejku oreganowego, w którym znajduje się karwakrol, znany o działaniu antyseptycznym. Wykorzystanie: Ma właściwości antyoksydacyjne. Ma pozytywne działanie na układ trawienny i oddechowy Wywiera działanie przeciwdrgawkowe, żółciopędne, wykrztuśne, stymulujące, tonizujące wydajny przeciwko pasożytom jelit, bakteriom i grzybom Pobudza krwawienie miesiączkowe i wspomaga w profilaktyce leczenia prostaty Wzmacnia system nerwowy i uspokaja. Ogólnie polepsza samopoczucie, zwiększa siły witalne i energię oraz apetyt Unikać spożywania poprzez kobiety w ciąży. W sytuacji picia naparu z oregano hirtum, zaparzać małą liczba, ponieważ jest bardzo solidna i może spowodować skurcze. Komponenty: Oregano górskie (oreganium vulgare) Producent: Physis of Crete