Kolendra mielona jest uniwersalną przyprawą, której nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. To także bardzo lubiany element gotowych mieszanek przyprawowych np. Indyjskiego curry. Wspaniale komponuje się z potrawami z ryb, mięsa i owocami morza. Możesz dodać ją także do zupy, sosu i sałatki. Owoce kolendry wykorzystywane są do produkcji preparatów leczniczych na niestrawność i reumatyzm. Natomiast olejek z kolendry pozwala zlikwidować gorzki smak. Stosuje się go jako środek zapachowy w różnorodnego rodzaju produktach spożywczych, stanowi komponent alkoholi, tytoniu i niektórych słodyczy.
• kolendra, w postaci suszonych owoców jest elementyem curry
• owoce kolendry nadają się do potraw słodkich i słonych – jako dodatek do mięs, a także marynat i kiszonek
Kolendra jest dodawana do dań z fasoli i grochu, a także do ciast, kompotów i likierów
• świeże liście kolendry dodawane są do sosów, zup, sałatek i dań kuchni meksykańskiej