Cukier kokosowy to substancja słodząca i atrakcyjna alternatywa dla białego cukru, zwłaszcza z uwagi na oryginalny smak, jak i niższy indeks glikemiczny. Obok innych słodzików, takich jak ksylitol czy stewia, cukier kokosowy zyskuje równie dużą popularność i wchodzi w skład diety osób świadomie odżywiających się. Cukier palmowy, bo tak w dodatku jest nazywany, w smaku przypomina cukier brązowy. W większości składa się z sacharozy, lecz występuje w nim jeszcze glukoza i fruktoza. Jego skład jest zmienny, w zależności od odmiany, wieku palmy kokosowej, jak i sposobu odparowywania soku w procesie produkcji. Stąd w jego składzie mogą występować liczne minerały i przeciwutleniacze.
WITAMINY I MINERAŁY
Cukier z palmy kokosowej bogaty jest w minerały i witaminy cenne dla naszego organizmu m.in.: potas, żelazo, magnez, cynk a także witaminę C i witaminy z grupy B, które należycie wpływają na pracę układu nerwowego, immunologicznego i krwionośnego. Pąki kwiatów kokosa, z których produkuje się cukier stanowią mnogość naturalnych przeciwutleniaczy, aminokwasów, kwasu octowego i enzymów. Cukier kokosowy jest produktem naturalnym i nie posiada nienaturalnych barwników.
W krajach azjatyckich cukier kokosowy zalicza się do minimalistycznców leczniczych, a palma kokosowa jest nazywana „kalpa vriksha”, czyli "drzewo życia". W Malezji palmę tę zwie się „pokok seribu guna”, co znaczy „drzewo tysiąca zastosowań”. Tradycyjna medycyna chińska często korzysta z dobrodziejstw cukru kokosowego stosując go w wypadku chorób górnych dróg oddechowych, a także bólu gardła.
PRODUKCJA CUKRU KOKOSOWEGO
Cukier kokosowy tworzony jest z kwiatostanów palmy kokosowej. Ich łodygi po nacięciu dają biały sok o słodkim posmaku. Cały cykl zbierania płynu może odbywać się choćby przez miesiąc, za to jedna palma rocznie produkuje go choćby 300 litrów. Odparowana ciecz po zgęstnieniu przekształca się brązowy syrop. Podgrzana zyskuje sypką konsystencję.