Ksylitol w kuchni z powodzeniem może zastępować biały cukier.
idealnie nadaje się do słodzenia napojów i deserów a także wszystkiego rodzaju wypieków i przygotowywania przetworów owocowych, ponieważ jest niepodatny na działanie wysokich temperatur.
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Zaleca się stosować do 15 g ksylitolu dziennie (ok.3 łyżeczki).
100 gram ksylitolu posiada 240 kcal. Dla porównania - 100g białego cukru ma 386 kcal. Cukier brzozowy wykazuje więc prawie o połowę (40%) niższą zawartość kalorii w kontraście do cukru białego. Dlatego też, ksylitol rekomendowany jest osobom z nadwagą lub tym, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
dodatkowo, ksylitol obniża poczucie łaknienia na słodycze, co powoduje, że rzadziej podjadamy między posiłkami. Ksylitol zaliczany jest do grupy węglowodanów (polioli) o wolniejszej wchłanialności i procesie metabolicznym w wielkim stopniu niezależnym od insuliny. Dzięki temu, użytkowanie cukru brzozowego nie sprawia wzrostu stężenia glukozy we krwi pacjentów zmagających się z problemem cukrzycy, insulinoodporością lub zaburzeniami tolerancji glukozy.