Kasza gryczana niepalona, jest pozyskiwana z nasion gryki (zaliczanej do pseudozbóż) - rośliny z rodziny rdestowatych. Pomimo swojej odmienności jest niezwykle wartościowa.
Kasza gryczana niepalona gotuje się nieco dłużej, niż prażona. Najlepiej gotować ją w proporcji 1:2 (szklanka kaszy na dwie szklanki wody). Kaszę sypiemy na zimną wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem do momentu, gdy ziarna wchłoną całą wodę. Zamiast wody można użyć mleka, rosołu albo wywaru grzybowego. Białą kaszę gryczaną możemy przygotować także bez gotowania. W tym celu starczy zalać ją letnią wodę, wlać sok z cytryny i zostawić pod przykryciem na noc. Rano należy wypłukać kaszę na sitku. Proces ten należy powtarzać do momentu, gdy kasza przestanie się pienić. Po odsączeniu pasuje do bezpośredniego spożycia. W tej formie będzie doskonałą bazą do stworzenia lekkiego deseru albo pożywnego śniadania z dodatkiem jogurtu i świeżych owoców.
Z uwagi na delikatny smak, kasza niepalona może stanowić dodatek do wytrawnych dań oraz potraw na słodko. Nadzwyczajnie komponuje się z różnego typu warzywami, dlatego może być genialnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej. Możesz użyć ją także do mięs jako alternatywę dla ryżu, ziemniaków lub makarony. Biała kasza może być także bazą do stworzenia zdrowego deseru. Wyśmienicie smakuje z mlekiem, jogurtem i świeżymi albo suszonymi owocami. To także korzystny pomysł na pożywne i wartościowe śniadanie.
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.
KRAJ POCHODZENIA: POLSKA