Kasza gryczana jest wspaniałym dodatkiem do obiadu czy kolacji. Mogą ją jeść także osoby z alergią na gluten. Posiada dużo błonnika i witamin z grupy B.
Kasza gryczana palona to znakomity dodatek do głównego dania obiadowego. Poprawnie komponuje się z mięsem i warzywami. Nadaje się jeszcze do przyrządzania zup, a także może stanowić element farszów do pierogów i krokietów. Nieprzeciętnie smakuje także jako komponent gołąbków mięsnych bądź wegetariańskich.
Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną dodać do lekko osolonej gotującej się wody. Proporcja ziaren do płynu powinna wynosić 1:2. Gotować 10-15 minut, regularnie mieszając. Po tym czasie wyłączyć ogień i pozostawić kaszę w garnku pod przykryciem na kilka minut, do wchłonięcia całej wody. W celu uzyskania pokaźniejszej sypkości, do wody można dodać łyżkę oleju.
Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.