Ryż brązowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Może on stanowić nadzwyczajny dodatek do obiadu, jak również podstawę do przygotowania pysznej przekąski. Warto wykorzystać go w trakcie przyrządzania pożywnego gulaszu lub wegańskich gołąbków. Gotowany na mleku ryż brązowy, z dodatkiem świeżych owoców, może stanowić genialną propozycję śniadania. Natomiast połączenie gotowanego ryżu brązowego z jabłkiem i cynamonem, okaże się nieprzeciętną propozycją deseru na jesienne popołudnie.
Brązowy ryż wyśmienicie komponuje się z daniami z drobiu. Niezastąpiony także jako komponent egzotycznych potraw.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
sugestia przygotowania: Do zimnej wody wsyp ryż (1 szklanka ryżu na 2 - 2,5 szklanki wody). Po zagotowaniu się wody gotuj poprzez 30 - 35 minut na wolnym ogniu.
ryż brązowy
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
KRAJ POCHODZENIA: Pakistan / Argentyna