Divella riso Carnaroli to ryż o krótkich i pulchnych ziarnach, nadzwyczajnych do risotto. Podobnie jak ryż arborio jest uprawiany w regionie Piemontu i Lombardii w północnych Włoszech. Jest uważany za jeden z najlepszych odmian ryżu, perfekcyjny do wszelkiego rodzaju risotto. Carnaroli nazywany jest "kawiorem ryżu". Ziarna Carnaroli są obszerniejsze od większości odmian ryżu białego, ale mimo to są jednakowo kremowe i posiadają konkretną konsystencję po ugotowaniu. z łatwością wchłania wodę, a kremowa konsystencja i unikatowy smak utrzymuję się w trakcie gotowania. Ryż Carnaroli jest zwykle droższą odmianą większości lubianych rodzajów, natomiast na pewno warto zapłacić odrobinę wiecej i cieszyć się nadzwyczajnie udanym i aromatycznym risotto. Klasycznie używa się go do przygotowania risotto, nieco różni się od bardziej powszechnego ryżu - Arborio, gdyż posiada wyższą zawartość skrobi, twardszą konsystencję i dłuższe ziarno.
Włoska firma Divella powstała w 1890 roku, kiedy to Francesco Divelli stworzył swój pierwszy młyn do mielenia pszenicy w Rutigliano, minimalnym miasteczku rolniczym w prowincji Bari we Włoszech. Divella jest jednym z najbardziej znanych producentów makaronu z pszenicy durum.
Divella to symbol dobrego smaku i wysokiej jakości.
Waga netto: 1kg