Mąka migdałowa powstała w 100% w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych migdałów. Typowy migdałowy smak i jest nad wyraz sycąca. Jest to produkt bezpieczny dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Mąka migdałowa to nic innego, jak artykuł otrzymywany z mielonych nasion migdałowca zwyczajnego. Roślina ta, zaliczana do rodziny różowatych, w naturalnych warunkach występuje na terenie Azji Mniejszej, a także Środkowej. Niemniej jednak, współcześnie jej liczne uprawy możemy odnaleźć także na terenie Europy (ze szczególnym uwzględnieniem Basenu Morza Śródziemnego). Niestety, w Polsce warunki atmosferyczne nie sprzyjają uprawie niniejszej rośliny. Mimo to, możemy spotkać nielicznych przedstawicieli tego niezwykłego drzewa w dodatku na ziemiach naszego kraju.
Mąkę migdałową możemy użyć w naszej kuchni na niemało różnych sposobów. Wspaniale sprawdzi się ona w formie zamiennika klasycznej mąki pszennej.
Warto wykorzystać jej pomiędzy innymi:
- podczas wypieku smacznych muffinek, ciasteczek wielozbożowych, a nawet pizzy;
- w trakcie pieczenia pełnowartościowego chleba;
- podczas przygotowywania słodkich naleśników lub racuchów;
- podczas panierowania mięs;
- podczas zagęszczania aromatycznych zup i sosów;
- w trakcie przyrządzania domowych deserów lodowych, a nawet odżywczych koktajli owocowych.
KRAJ POCHODZENIA: USA / Hiszpania / Izrael