Amarantus to zboże pochodzące z Ameryki Południowej, które w Polsce znane jest pod nazwą szarłat.
Mąka amarantusowa powstaje w wyniku zmielenia nasion szarłatu i nie gromadzi żadnych nienaturalnych dodatków. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, żelaza i białka. Podstawową zaletą mąki amarantusowej jest jej wysoka wartość odżywcza przewyższająca mąki wykonane z innych zbóż. Mąka ta jest bezglutenowa. Mąka amarantusowa jest bardzo bogata w aminokwas lizynę oraz albuminy i globuliny oraz gromadzi znikomą liczba białek gliadynowych, a także prolamin, które obficie występują w mące pszennej.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane jeszcze sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten, a także produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie informacje zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie towaru mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak dodatkowo mogą być danymi literaturowymi.