Mąka żytnia rodzaj 720 5 kg jest produktem wysokiej jakości, dedykowanym do wypieku chleba i ciast. Mąka ta ma ciemny odcień i typowy aromat, a także posiada dużo błonnika i witamin z grupy B.
Mąka żytnia wariant 720 jest mniej kleista niż mąka pszenna i wymaga dodania zakwasu lub drożdży do wyrośnięcia ciasta. Mąka ta pasuje do pieczenia chleba razowego, grahamowego lub mieszankowego, a także ciast drożdżowych i pierników.
Mąka żytnia rodzaj 720 stosowana jest przeważnie do wypieku chleba. Nadaje się do przygotowywania wysokiej jakości zakwasu. Nadzwyczajnie sprawdza się w dodatku przy wypiekach innego typu, zarówno tych wytrawnych, jak i słodkich.
Można z niej przygotować ciasto do pierogów i naleśników. Ze względu na specyficzną konsystencję ciasta żytniego i jego większą odporność na czerstwienie, nadzwyczajnie stanie na wysokości zadania ona w przepisie na bożonarodzeniowe pierniki. Dla uzyskania pożądanych atrybuty organoleptycznych można integrować ją z innego typu mąkami.