Mąka jaglana
Mąka jaglana jest wytworzona w procesie mielenia kaszy jaglanej, która z kolei powstaje z prosa. Pomimo tego, iż mąka ta jest wyjątkowo lekkostrawna, ma w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych. Odszukamy w niej również białka i nienasycone kwasy tłuszczowe, lecz warto pamiętać, że mąka z kaszy jaglanej słynie z bogactwa witamin, a w szczególności witamin z grupy B.
Mąka jaglana zalicza się do grupy tak zwanych mąk bazowych, obok na przykład mąki ryżowej, owsianej, a także gryczanej. Charakteryzują się one dużą uniwersalnością w kwestii ich stosowalności, a więc nadają się do bardzo rozmaitych dań i wypieków. Wszystko dlatego, że są dość miałkie, niepokaźne i stosunkowo neutralne w smaku. Z tego powodu mąki jaglanej można użyć praktycznie do wszelkiego, także tam, gdzie klasycznie stosuje się po prostu mąkę pszenną. Genialnie stanie na wysokości zadania zatem równocześnie do ciast, naleśników, słodkich placków, jak i do pierogów, czy również makaronów. Smaczny i godny polecenia jest też chleb jaglany.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane w dodatku sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
marka stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.
przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak dodatkowo mogą być danymi literaturowymi.