Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa, pochodzących z naturalnych upraw. Posiada kremowy kolor i lekko orzechowy posmak. Owies zaczął być uprawiany stosunkowo późno w porównaniu z pszenicą i jęczmieniem. Należy zwrócić uwagę, iż ziarno owsa bez łuski posiada wartość odżywczą większą, aniżeli pozostałe zboża. Mąkę owsianą cechuje wysoka zawartość naturalnego błonnika i białka. W mące owsianej znajdują się węglowodany, flawonoidy, peptydy, saponiny, sterole, a także witaminy z grupy B. Ponadto mąka owsiana jest też źródłem minerałów takich jak: magnez, potas, selen, sód, wapń, miedź, cynk.
Błonnik pokrmowy polepsza perystaltykę jelit. Bezglutenowa wersja mąki dedykowana jest osobom z nietolerancją albo alergią na gluten.
gromadzi duże ilości błonnika, ważnego dla dobrego funkcjonowania układu trawiennego i witamin z grupy B
W skład mąki owsianej bezglutenowej wchodzi mąka owsiana pełnoziarnista 100%.
produkt bezglutenowy.
Mąka owsiana bezglutenowa przeznaczona jest przeważnie do wypieku pieczywa, blinów, placków i ciastek. Może być zamiennikiem mąki pszennej w diecie bezglutenowej.
Wartość odżywcza w 100 g towaru:
Wartość energetyczna: 1522kJ/368kcal
Tłuszcz (w tym kwasy tłuszczowe nasycone): 7 g
Węglowodany (w tym cukry): 60,5 g (1,1 g)
Błonnik: 8,3 g
Białko: 10,3 g
Sól: 0,003 g
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, szczelnie zamknięte.