Mąka kokosowa 1000g
głównie mąka kokosowa znajduje użycie przy różnego typu wypiekach. Powinna być jednak używana w połączeniu z innymi rodzajami mąki zbożowej. Jest dość ciężka. Z uwagi na to, iż mąka kokosowa nie zawiera glutenu, wypieki z jej dodatkiem będą wyjątkowo kruche. Aby zachować odpowiednią strukturę należy dodać do ciasta więcej jajek. Pozytywnie wpływa na strukturę i prawidłową wilgotność wypieków. Wykorzystuje się ją ponadto, jako dodatek do koktajli, panierek, naleśników, musli, bułeczek, sałatek owocowych czy jogurtów. Na bazie mąki kokosowej przygotujemy pyszny omlet, naleśniki i placki. Posłuży ona także do zagęszczania zup i sosów. Produkt ten absorbuje więcej płynów niżeli zwykła mąka pszenna, tak więc należy adekwatnie według przepisu powiększyć ilość stosowanej do potrawy wody.
Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.
Mąka kokosowa to kolejna alternatywa dla mąki pszennej. W przeciwieństwie do mąki wyprodukowanej z innych orzechów jej zakup nie obciąża nadmiernie naszego portfela. Odznacza się także niskim poziomem przyswajalnych węglowodanów. Nie zawiera glutenu, więc może być spożywana poprzez osoby chore na celiakię. To także źródło błonnika pokarmowego oraz wielu cennych dla naszego zdrowia elementów odżywczych. Idealnie smakuje i atrakcyjnie pachnie. Musisz ją posiadać w swojej kuchni.
Wypieki na bazie mąki kokosowej są lekkie i miękkie, posiadają intensywny kokosowy zapach i lekko kokosowy posmak. Mąka ta gromadzi więcej błonnika niż mąka pszenna. Jest go tak dużo jak w mąkach z pełnego przemiału. Jest on istotnie ważny w naszej diecie, ponieważ reguluje pracę układu pokarmowego. Z uwagi na wysokie zawartości błonnika mąka kokosowa o dużo lepiej chłonie wodę niżeli inne rodzaje mąki. Dlatego również nie może ona stanowić głównego składnika ciasta. Najlepiej zmieszać ją z innym wariantym mąki. Taki zabieg sprawi, że uzyskana konsystencja ciasta będzie zadowalająca, a wypiek nie będzie się kruszył po wyjęciu z pieca.